erstatning for egg

Under har jeg samlet noen tips til hva man kan erstatte egg med i bakst. Egg fungerer som bindemiddel, heving, konsistens og fuktighet. Hva man bruker som erstatning, avhenger av funksjonen eggene har i den opprinnelige oppskriften.

Denne fant jeg her, Litt grønn

 • Knuste linfrø: 1 ss knuste linfrø + 3 ss vann = 1 egg. La svelle ca 10 minutter før du bruker det i bakst. Kjøp enten ferdigknuste eller bruk morteren som følger med stavmikseren og kjør linfrøene til pulver. Egner seg som bindemiddel.
 • Knuste chiafrø: Som linfrøene skal de knuses, og 1 ss + 3 ss vann = 1 egg.
 • Most banan: 1/2 banan = 1 egg. Fungerer i bakst som fuktighet og søtning.
 • Yoghurt/soyayoghurt: 1/2 dl = 1 egg. Fungerer i bakst med fuktighet og som bindemiddel.
 • Eplemos: 1/2 dl = 1 egg. Gir baksten fuktighet og gjør den luftig. Visp eplemos kraftig og vend inn i baksten med slikkepott.
 • Natron og syre: Fungerer som bindemiddel og heving. Natron må reagere med syre for å skape bobler. Bland sitron, eddikk eller surmelk med natron og røren vil bli luftig. Når man baker med natron, skal man ha panna klar til å steke i med en gang.
 • Bakepulver: Du kan ta litt mer bakepulver og erstatte det med egg for heving. I motsetning til natron, hever bakepulver i to trinn, både ved å få stå og svelle og når baksten blir varm i ovnen. Det er derfor man lar bakst med bakepulver stå å svelle.
 • Silketofu: Gir fuktighet og konsistens, men gir også en tyngre bakst. Brukes f eks i vafler og sjokolademousse.
 • Farris: gjør baksten luftig.
 • Agar-agar: Som erstatning for eggehvitter. Agar-agar er vegansk og kommer fra alger. Det kan også brukes for å lage vegansk gelè. Jeg bruker ofte en liten ts når jeg lager syltetøy så det tykner. 1 ss agar-agar pulver vispes med 1 ss vann og settes kjølig til det stivner. Erstatter 1 eggehvitte i bakst.
 • Potetmel og kikertmel: Fungerer som bindemiddel.
 • Kikertlake /aquafaba (vannet som kikertene ligger i) Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg.