NIce cream

Ingredienser:
1 banan, gjerne overmoden. skjært i skiver og fryst
Frosne jordbær, blåbær og bjørnebær (eller hva du vil) en liten neve av hver
Kokos melk eller vegansk fløte
Vanilje essens (kan utelates)
Kakao (kan utelates)

Fremgangsmåte:
ha bær og banan (kakao) i en blender, hell på kokos melk / fløte til det er passe konsistens ( 2-3 dl)

Pannekaker

Ta en passe dose med fullkornmel og bland med vann til en røre som er litt tykk, og stek pannekaker.
Jeg bruker de som wraps til Linsegryte, eller legger på Oatly Creme Fraiche med banan og syltetøy, eller så dropper jeg bananen. Det smaker godt, synes jeg

Kjøttdeig erstatning

400 g sopp (sjampinjong)
400 g svarte bønner (1 boks)
400 g linser
1 rødløk (kan droppes)
tilsett
1 flaske pastasaus eller 1 boks knuste tomater for bruk til pasta, taco osv

kjøres i blender til passe konsistens
krydre etter ønsk

Karibisk gryte med bakt fennikel

INGREDIENSER

  • 5 dl sorte bønner
  • 1 dl sweet chilisaus
  • 1/2 boks kokosmelk
  • 1 boks grovhakkede tomater
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 stilker selleri
  • 1 lime (to tynne skiver + saft)
  • litt olje til steking
  • frisk koriander til pynt
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Bakt fennikel

  • 2 fennikel
  • 2 ss olje
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1 klype salt
  • 1/2 ts pepper

Finhakk stangselleri, løk og hvitløk. Stek det i en kasserolle i 4-5 minutter.. Tilsett bønnene, bokstomat og to limeskiver og stek videre i 1 minutt. Tilsett kokosmelk og sweet chilisaus. Spar 3 ss kokosmelk til pynt.

La det småkoke i 10-15 minutter. Smak til med salt, pepper og 2-3 ss limesaft. Pynt med frisk koriander og kokosmelk.

Bakt fennikel

Rens fennikel og del dem i to. Tilsett olje, eddik, salt og pepper i en bolle og bland det godt sammen med fennikelen sånn at den er godt dekket av krydder og olje.

Bak den i ovn på 180 grader i ca. 20 minutter med flatsiden ned. Tror kanskje den kan stekes i 40 min, avhengig av hvor myk du vil ha den

Jeg fant oppskriften her

Soyaribbe

(2 porsjoner)2 plater tørre soyabiffer
3 ss olje
2 ss soyasaus
1 krm chilipulver
1 ss liquid smoke
1/2 ts salt

Legg de tørre soyabitene i en form e.l. og hell kokende vann over til de er godt dekket.
La det stå og trekke i minst 10 min.
Imens kan du blande sammen marinaden av olje, soyasaus, chili, liquid smoke og salt.

Etter 10-15 minutter i bløt har soyabitene blitt gjennomtrukket og myke. Klem vannet ut av dem med hendene, så mye du klarer. Klipp dem i mindre biter med en saks. Jeg delte hver bit i fire, men lag gjerne større eller mindre biter om du vil.

Hell marinaden over.
Fordel marinaden godt slik at alle bitene er dekket/gjennomtrukket. Jeg pleier å ha en plastpose på hånda for å slippe den heftige røyklukten av liquid smoke på hendene etterpå.

Stek i godt med olje til de er gylne og sprø på begge sider.
NB: Ikke vær gnien på oljen. De skal ikke tørrstekes. Husk at soyabitene i seg selv inneholder så å si null fett, så de trenger olje å steke i.

* Server på juletallerkenen sammen med annet juletilbehør, feks surkålrødbeterelishrosenkålvegisterkakerlinsestek, brun saus, hasselbackpoteter med kanel, eller hva du enn begjærer. 
* Spis dem som snacks eller som tapas. 
* Prøv dem også med krønsjpoteter eller potetstappebakte tomatbønner og sprøstekt løk. 
* En god saus eller dipp ved siden av gjør seg: Prøv for eksempel hummuslinsehummusikke bare en tomatsausyoghurtdressing eller kebabsaus.

Jeg fant den her

Spagetti og linsebolognese

Vegansk variant av spagetti bolognese lages med grønne linser. Richard Nystad serverer den med vegansk parmesan og frisk basilikum.

Finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri og stek i en tykkbunnet kasserolle i cirka fem minutter.

Tilsett grovhakket oliven, tomatpuré, laurbærblad, krydder og linser. Stek i ett minutt. Tilsett all rødvin, bokstomat og grønnsaksbuljong, og kok i 12-15 minutter. Smak til med salt og pepper. Kan hende du også vil ha i en teskje søtt, f.eks. lønnesirup. agave eller brunt sukker.

Kok pastaen etter fremgangsmåten på pakken. Bland pasta og linsebolognese og pynt med olivenolje, frisk basilikum og vegansk parmesan.

KILDE: RICHARD NYSTAD

Vegansk parmesan

Kjør alt i en food processor til grovt pulver.

INGREDIENSER
4 porsjoner

  • 1 gulrot
  • 2 stilker stangselleri
  • 1/2 løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 3 laurbærblad
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 dl grønne linser (ukokt)
  • 10 grønne oliven (ca. 30 g)
  • 1 dl rødvin (ikke nødvendig)
  • 2,5 dl grønnsakbuljong eller vann
  • 2 dl knuste tomater fra boks
  • 1 ts salt
  • 1 ss herbes de Provence
  • 400 g spagetti (100 g per person)
  • grovmalt pepper
  • olivenolje

Vegansk parmesan

  • 60 g valnøtter
  • 1 ss næringsgjær
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 klype havsalt

Til serveringen

  • frisk basilikum
  • olivenolje

Jeg fant oppskriften her

Linsegryte med curry, kikerter og poteter

Denne fant jeg her

1 gul løk
1 gulrot
1 ss finrevet ingefær
1 kinahvitløk / 3-4 hvitløksfedd
1-2 ss hot madras currypulver
1 boks grovhakkede tomater
1 liter vann eller kraft
2 dl røde linser, tørre
1 boks kokte kikerter
500 gram potet
Salt
Nøytral olje

Start med løk: Finhakk den, og la den surre i en spiseskje nøytral olje i en god, tykkbunnet gryte. Mens den mørner på medium varme rasper du gulrota på grov rasp, og lar den surre sammen med løken. Finrasp eller finhakk ingefæren, og ha også den oppi sammen med løk og gulrot, og en klype salt. La det surre i 3-4 minutter.

Ha deretter oppi 1 spiseskje currypulver. Om du er redd det er for mye, begynner du med mindre. Om det ser tørt ut, har du oppi litt mer olje – det er meninga at krydderet skal bli godt stekt inn i olja og løk/gulrot-blandingen her. La det surre i et par minutter.

Ha deretter oppi en boks med tomat, og en liter vann eller kraft, samt tørre røde linser. La det koke opp, rør godt så ikke noe fester seg i bunnen av gryta, og ha deretter oppi skylte kikerter og poteter skåret i terninger. La det hele koke opp, og småkoke i rundt en halvtime. Det er ferdig når potetene er møre, og gulrota og de røde linsene er basically kokt så i stykker at du ikke kan identifisere hele biter. Smak til med salt og curry, eventuelt litt chilliflak.

Server gjerne med en rømmeklatt, en klype salt og litt chilliflak på toppen.

søtpotetsuppe

1 kg søtpotet
500 g Gulrot
1 rød løk
1 gul løk
1 chili
1 lime
2,5 liter utblandet grønnsaksbuljong
5 hvitløksfed
1 boks kokosmelk
5 ss revet ingefær
7,5 ss olivenolje til steking( eller noe annet)
1 boks linser (ca 300 g)
1-2 ts gurkemeie

Stek løk gyllenbrun i panne
kok potet og gulrot
fin hakk hviløk og chili

legg alt sammen i kjelen og bruk stavmikser til lage suppe.

Serveres med rundstykker

sukker erstatning

Date puree can substitute 1 cup of sugar in nay receipe. Puree 1 cup pitted dates with 1/2 – 1 cup hot water until a thick paste is made

erstatning for egg

Under har jeg samlet noen tips til hva man kan erstatte egg med i bakst. Egg fungerer som bindemiddel, heving, konsistens og fuktighet. Hva man bruker som erstatning, avhenger av funksjonen eggene har i den opprinnelige oppskriften.

Denne fant jeg her, Litt grønn

  • Knuste linfrø: 1 ss knuste linfrø + 3 ss vann = 1 egg. La svelle ca 10 minutter før du bruker det i bakst. Kjøp enten ferdigknuste eller bruk morteren som følger med stavmikseren og kjør linfrøene til pulver. Egner seg som bindemiddel.
  • Knuste chiafrø: Som linfrøene skal de knuses, og 1 ss + 3 ss vann = 1 egg.
  • Most banan: 1/2 banan = 1 egg. Fungerer i bakst som fuktighet og søtning.
  • Yoghurt/soyayoghurt: 1/2 dl = 1 egg. Fungerer i bakst med fuktighet og som bindemiddel.
  • Eplemos: 1/2 dl = 1 egg. Gir baksten fuktighet og gjør den luftig. Visp eplemos kraftig og vend inn i baksten med slikkepott.
  • Natron og syre: Fungerer som bindemiddel og heving. Natron må reagere med syre for å skape bobler. Bland sitron, eddikk eller surmelk med natron og røren vil bli luftig. Når man baker med natron, skal man ha panna klar til å steke i med en gang.
  • Bakepulver: Du kan ta litt mer bakepulver og erstatte det med egg for heving. I motsetning til natron, hever bakepulver i to trinn, både ved å få stå og svelle og når baksten blir varm i ovnen. Det er derfor man lar bakst med bakepulver stå å svelle.
  • Silketofu: Gir fuktighet og konsistens, men gir også en tyngre bakst. Brukes f eks i vafler og sjokolademousse.
  • Farris: gjør baksten luftig.
  • Agar-agar: Som erstatning for eggehvitter. Agar-agar er vegansk og kommer fra alger. Det kan også brukes for å lage vegansk gelè. Jeg bruker ofte en liten ts når jeg lager syltetøy så det tykner. 1 ss agar-agar pulver vispes med 1 ss vann og settes kjølig til det stivner. Erstatter 1 eggehvitte i bakst.
  • Potetmel og kikertmel: Fungerer som bindemiddel.
  • Kikertlake /aquafaba (vannet som kikertene ligger i) Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg.