Linsegryte med curry, kikerter og poteter

Denne fant jeg her

1 gul løk
1 gulrot
1 ss finrevet ingefær
1 kinahvitløk / 3-4 hvitløksfedd
1-2 ss hot madras currypulver
1 boks grovhakkede tomater
1 liter vann eller kraft
2 dl røde linser, tørre
1 boks kokte kikerter
500 gram potet
Salt
Nøytral olje

Start med løk: Finhakk den, og la den surre i en spiseskje nøytral olje i en god, tykkbunnet gryte. Mens den mørner på medium varme rasper du gulrota på grov rasp, og lar den surre sammen med løken. Finrasp eller finhakk ingefæren, og ha også den oppi sammen med løk og gulrot, og en klype salt. La det surre i 3-4 minutter.

Ha deretter oppi 1 spiseskje currypulver. Om du er redd det er for mye, begynner du med mindre. Om det ser tørt ut, har du oppi litt mer olje – det er meninga at krydderet skal bli godt stekt inn i olja og løk/gulrot-blandingen her. La det surre i et par minutter.

Ha deretter oppi en boks med tomat, og en liter vann eller kraft, samt tørre røde linser. La det koke opp, rør godt så ikke noe fester seg i bunnen av gryta, og ha deretter oppi skylte kikerter og poteter skåret i terninger. La det hele koke opp, og småkoke i rundt en halvtime. Det er ferdig når potetene er møre, og gulrota og de røde linsene er basically kokt så i stykker at du ikke kan identifisere hele biter. Smak til med salt og curry, eventuelt litt chilliflak.

Server gjerne med en rømmeklatt, en klype salt og litt chilliflak på toppen.

søtpotetsuppe

1 kg søtpotet
500 g Gulrot
1 rød løk
1 gul løk
1 chili
1 lime
2,5 liter utblandet grønnsaksbuljong
5 hvitløksfed
1 boks kokosmelk
5 ss revet ingefær
7,5 ss olivenolje til steking( eller noe annet)
1 boks linser (ca 300 g)
1-2 ts gurkemeie

Stek løk gyllenbrun i panne
kok potet og gulrot
fin hakk hviløk og chili

legg alt sammen i kjelen og bruk stavmikser til lage suppe.

Serveres med rundstykker

sukker erstatning

Date puree can substitute 1 cup of sugar in nay receipe. Puree 1 cup pitted dates with 1/2 – 1 cup hot water until a thick paste is made

erstatning for egg

Under har jeg samlet noen tips til hva man kan erstatte egg med i bakst. Egg fungerer som bindemiddel, heving, konsistens og fuktighet. Hva man bruker som erstatning, avhenger av funksjonen eggene har i den opprinnelige oppskriften.

Denne fant jeg her, Litt grønn

  • Knuste linfrø: 1 ss knuste linfrø + 3 ss vann = 1 egg. La svelle ca 10 minutter før du bruker det i bakst. Kjøp enten ferdigknuste eller bruk morteren som følger med stavmikseren og kjør linfrøene til pulver. Egner seg som bindemiddel.
  • Knuste chiafrø: Som linfrøene skal de knuses, og 1 ss + 3 ss vann = 1 egg.
  • Most banan: 1/2 banan = 1 egg. Fungerer i bakst som fuktighet og søtning.
  • Yoghurt/soyayoghurt: 1/2 dl = 1 egg. Fungerer i bakst med fuktighet og som bindemiddel.
  • Eplemos: 1/2 dl = 1 egg. Gir baksten fuktighet og gjør den luftig. Visp eplemos kraftig og vend inn i baksten med slikkepott.
  • Natron og syre: Fungerer som bindemiddel og heving. Natron må reagere med syre for å skape bobler. Bland sitron, eddikk eller surmelk med natron og røren vil bli luftig. Når man baker med natron, skal man ha panna klar til å steke i med en gang.
  • Bakepulver: Du kan ta litt mer bakepulver og erstatte det med egg for heving. I motsetning til natron, hever bakepulver i to trinn, både ved å få stå og svelle og når baksten blir varm i ovnen. Det er derfor man lar bakst med bakepulver stå å svelle.
  • Silketofu: Gir fuktighet og konsistens, men gir også en tyngre bakst. Brukes f eks i vafler og sjokolademousse.
  • Farris: gjør baksten luftig.
  • Agar-agar: Som erstatning for eggehvitter. Agar-agar er vegansk og kommer fra alger. Det kan også brukes for å lage vegansk gelè. Jeg bruker ofte en liten ts når jeg lager syltetøy så det tykner. 1 ss agar-agar pulver vispes med 1 ss vann og settes kjølig til det stivner. Erstatter 1 eggehvitte i bakst.
  • Potetmel og kikertmel: Fungerer som bindemiddel.
  • Kikertlake /aquafaba (vannet som kikertene ligger i) Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg.

Pølser av Glutenmel

Seitanpølser passer til alt man ellers ville brukt vanlige pølser til – også på grillen! Oppskriften er hentet fra Den Norske Vegankokeboken. (Av Vilje Bech, forfatter av Den norske vegankokeboken)

Jeg fant oppskriftenpå veg-veg.no og julepølser her

Denne oppskriften er bare et utgangspunkt, prøv deg gjerne frem med andre kryddertilsetninger.

Du trenger:

Vanlig pølse:
0.5 boks (1.5 dl) kokte, hvite bønner
2 ss olje
2 ss soyasaus
0.5 ss tomatpuré
0.5 ss grønnsaksbuljong
0.5 ts pepper
0.5 ts paprikapulver

Julepølse:
½ boks hvite bønner (ta den sorten du selv liker best eller finner)
1ss soyasaus
1ss olje
1fedd hakket hvitløk
½ ts malt ingefær
ca ½ ts muskatnøtt (ferdigmalt eller revet)
2ts buljongpulver
½-1ts sort pepper

3 dl glutenmel
2.5 dl kaldt vann

Samt:
Aluminiumsfolie til å rulle ut pølsene i
En kjele med damprist eller annen dampanordning

Slik gjør du:
Mos sammen bønner, olje, soyasaus og krydder. Tilsett glutenmelet og hell over alt vannet på en gang. Rør til alt blir godt blandet og kna deigen til den blir fast, fin og seig.

Del deigen opp i 5 jevnstore emner og klipp til 5 aluminiumsfolie-ark (ca 20x25cm). Trill ut et og et emne og plasser oppå foliebiten. Rull sammen folien rundt emnet og tvist igjen endene (som et sukkertøy).

Fortvil ikke om deigemnene ikke ser så veldig pølseaktige ut, de vil forme seg bedre til under dampingen.

Pølsene dampes i 45-60 min og bør avkjøles før bruk.

Brownies av svarte bønner

  • 2 bokser svarte bønner (460 gram netto)
  • 20 gram raw organic kakao
  • 80 gram lettkokte havregryn
  • 1/2 teskje salt
  • 150 gram honning, agave eller maple sirup
  • litt stevia eller 4 spiseskjeer sukker eller ekstra honning/sirup
  • 80 gram kokosolje eller annen planteolje
  • 4 teskjeer vanilje ekstrakt
  • 250 gram vegansk sjokolade eller nibs (valgfritt)
  • 1 teskje bakepulver eller mer

Bland alt sammen i en blender/food processor , stek på 175 grader 15-20 min
Jeg brukte en form på 23 cm i diamater for å få høyde på kaka, men prøv deg frem
Kakene smaker best etter en tid i kjøleskap, synes jeg.

Jeg fant oppskriften her

Rundstykker 2

  • 8 dl sammalt mel (bland gjerne forskjellige meltyper og havregryn)
  • 6 ss knuste linfrø
  • 1 teskje salt
  • 2 spiseskjeer bakepulver
  • Frø ette ønske; sesam, gresskar, solsikke, knuse linfrø
  • Næringsgjær etter ønske (valgfritt)

Bland knuste linfrø med 18 spiseskjeer vann og la de stå 15 minutter
Bland alt sammen i en bolle og tilsett vann til passe deig
Lag 10 -12 boller og legg på et bakefat
stek på 200 varmluft i 15 minutter eller prøv deg fram for ønsket farge og konsistens

Rundstykker

  • 4 dl lettkokte havregryn
  • 10 ss plantebasert yoghurt naturell
  • 3 ss knuste linfrø
  • 1 raspet gulrot
  • 1 neve valnøtter
  • 1/4 teskje salt
  • 1 ts bakepulver

Bland linfrø med 6 spiseskje med vann og la stå i 15 min (Egg erstatning)
Ha 2 dl havregryn + valnøtter i en blender og blend til mel
Rør sammen linfrø, youghurt, raspet gulrot og salt
Tilsett melet 2 dl havregryn og bakepulver
Fordel røren i 6 klatter på et bakebrett
Stekes på 220 grader i varmluft i 12-15 minuetter
— Steking må kanskje tilpasses ovn; over/under varme, grader og minutter



Vegisterkaker

3 dl basmatiris
1 blomkål, ca 700 gram
2 dl små havregryn
1 ss grønnsakbuljongpulver
2 ts malt ingefær
2 ts malt muskat
pepper og salt

Kok risen i dobbel mengde vann
Kok blomkålen såvidt mør, sil av vannet
la ris og blomkål bli skikkelig tørre, la vannet renne av og fordampe. Er ris og blomkål for bløte, henger ikke vegisterkakene sammen.
Ha alle ingrediensene i en bolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt
Smak til med krydder som over eller annet.
Form ganske små vegisterkaker og stek i olje til de er gyllenbrune og sprø på begge sider,

Sjokoladepudding av avocado

3 Store avocado, modne og myke
3 spiseskjeer raw kakako
3-6 spiseskjeer kokosnøtt melk
1 teskje vanilje ekstrakt
2 teskje kokosnøtt olje
3 spiseskjeer raw honning

Bland alt i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør i ca 1 minutt eller til den er helt glatt. Sett den i kjøleskap og kos deg litt senere