sukker erstatning

Date puree can substitute 1 cup of sugar in nay receipe. Puree 1 cup pitted dates with 1/2 – 1 cup hot water until a thick paste is made

erstatning for egg

Under har jeg samlet noen tips til hva man kan erstatte egg med i bakst. Egg fungerer som bindemiddel, heving, konsistens og fuktighet. Hva man bruker som erstatning, avhenger av funksjonen eggene har i den opprinnelige oppskriften.

Denne fant jeg her, Litt grønn

  • Knuste linfrø: 1 ss knuste linfrø + 3 ss vann = 1 egg. La svelle ca 10 minutter før du bruker det i bakst. Kjøp enten ferdigknuste eller bruk morteren som følger med stavmikseren og kjør linfrøene til pulver. Egner seg som bindemiddel.
  • Knuste chiafrø: Som linfrøene skal de knuses, og 1 ss + 3 ss vann = 1 egg.
  • Most banan: 1/2 banan = 1 egg. Fungerer i bakst som fuktighet og søtning.
  • Yoghurt/soyayoghurt: 1/2 dl = 1 egg. Fungerer i bakst med fuktighet og som bindemiddel.
  • Eplemos: 1/2 dl = 1 egg. Gir baksten fuktighet og gjør den luftig. Visp eplemos kraftig og vend inn i baksten med slikkepott.
  • Natron og syre: Fungerer som bindemiddel og heving. Natron må reagere med syre for å skape bobler. Bland sitron, eddikk eller surmelk med natron og røren vil bli luftig. Når man baker med natron, skal man ha panna klar til å steke i med en gang.
  • Bakepulver: Du kan ta litt mer bakepulver og erstatte det med egg for heving. I motsetning til natron, hever bakepulver i to trinn, både ved å få stå og svelle og når baksten blir varm i ovnen. Det er derfor man lar bakst med bakepulver stå å svelle.
  • Silketofu: Gir fuktighet og konsistens, men gir også en tyngre bakst. Brukes f eks i vafler og sjokolademousse.
  • Farris: gjør baksten luftig.
  • Agar-agar: Som erstatning for eggehvitter. Agar-agar er vegansk og kommer fra alger. Det kan også brukes for å lage vegansk gelè. Jeg bruker ofte en liten ts når jeg lager syltetøy så det tykner. 1 ss agar-agar pulver vispes med 1 ss vann og settes kjølig til det stivner. Erstatter 1 eggehvitte i bakst.
  • Potetmel og kikertmel: Fungerer som bindemiddel.
  • Kikertlake /aquafaba (vannet som kikertene ligger i) Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg.

Pølser av Glutenmel

Seitanpølser passer til alt man ellers ville brukt vanlige pølser til – også på grillen! Oppskriften er hentet fra Den Norske Vegankokeboken. (Av Vilje Bech, forfatter av Den norske vegankokeboken)

Jeg fant oppskriftenpå veg-veg.no og julepølser her

Denne oppskriften er bare et utgangspunkt, prøv deg gjerne frem med andre kryddertilsetninger.

Du trenger:

Vanlig pølse:
0.5 boks (1.5 dl) kokte, hvite bønner
2 ss olje
2 ss soyasaus
0.5 ss tomatpuré
0.5 ss grønnsaksbuljong
0.5 ts pepper
0.5 ts paprikapulver

Julepølse:
½ boks hvite bønner (ta den sorten du selv liker best eller finner)
1ss soyasaus
1ss olje
1fedd hakket hvitløk
½ ts malt ingefær
ca ½ ts muskatnøtt (ferdigmalt eller revet)
2ts buljongpulver
½-1ts sort pepper

3 dl glutenmel
2.5 dl kaldt vann

Samt:
Aluminiumsfolie til å rulle ut pølsene i
En kjele med damprist eller annen dampanordning

Slik gjør du:
Mos sammen bønner, olje, soyasaus og krydder. Tilsett glutenmelet og hell over alt vannet på en gang. Rør til alt blir godt blandet og kna deigen til den blir fast, fin og seig.

Del deigen opp i 5 jevnstore emner og klipp til 5 aluminiumsfolie-ark (ca 20x25cm). Trill ut et og et emne og plasser oppå foliebiten. Rull sammen folien rundt emnet og tvist igjen endene (som et sukkertøy).

Fortvil ikke om deigemnene ikke ser så veldig pølseaktige ut, de vil forme seg bedre til under dampingen.

Pølsene dampes i 45-60 min og bør avkjøles før bruk.

Brownies av svarte bønner

  • 2 bokser svarte bønner (460 gram netto)
  • 20 gram (3 ss /0.5 dl)raw organic kakao
  • 80 gram (2 dl) lettkokte havregryn
  • 1/2 teskje salt
  • 150 gram honning, agave eller maple sirup (1 dl Lønnesriup)
  • litt stevia eller 4 spiseskjeer sukker eller ekstra honning/sirup
  • 80 gram (1 dl) kokosolje eller annen planteolje
  • 4 teskjeer vanilje ekstrakt
  • 250 gram vegansk sjokolade eller nibs (valgfritt)
  • 1 teskje bakepulver eller mer (kan droppes, blir saftigere uten)

Bland alt sammen i en blender/food processor , stek på 175 grader 15-20 min
Jeg brukte en form på 23 cm i diamater for å få høyde på kaka, men prøv deg frem. Det går bra med brødform også.
Kakene smaker best etter en tid i kjøleskap, synes jeg.

Jeg fant oppskriften her

Rundstykker 2

  • 1 l fullkorns mel (600g)
  • 100 g Havregryn (2 dl)
  • 50 g Solsikkefrø
  • 50 g Chiafrø
  • 50 g Gresskarkjerner
  • 40 g knuste linfrø (2 dl)
  • 1 teskje salt
  • 5 spiseskjeer bakepulver (eller mer?)
  • Næringsgjær etter ønske (valgfritt)

Bland knuste linfrø med 2 dl vann og la de stå 15 minutter
Bland havregryn, solsikkefrø, chiafrø, gresskarkjerner og tilsett vann så det blir nesten flytende, skal være en tung/tykk masse etter 15. min
Etter 15 min, bland alt i en bolle, tilsett vann/mel for å få passe deig, litt bløt
Lag passe store rundstykker, ca 24 stk
stek på 200 grader varmluft i 15 minutter eller prøv deg fram for ønsket farge og konsistens

Rundstykker

  • 4 dl lettkokte havregryn
  • 10 ss plantebasert yoghurt naturell
  • 3 ss knuste linfrø
  • 1 raspet gulrot
  • 1 neve valnøtter
  • 1/4 teskje salt
  • 1 ts bakepulver

Bland linfrø med 6 spiseskje med vann og la stå i 15 min (Egg erstatning)
Ha 2 dl havregryn + valnøtter i en blender og blend til mel
Rør sammen linfrø, youghurt, raspet gulrot og salt
Tilsett melet 2 dl havregryn og bakepulver
Fordel røren i 6 klatter på et bakebrett
Stekes på 220 grader i varmluft i 12-15 minuetter
— Steking må kanskje tilpasses ovn; over/under varme, grader og minutter



Vegisterkaker

3 dl basmatiris
1 blomkål, ca 700 gram
2 dl små havregryn
1 ss grønnsakbuljongpulver
2 ts malt ingefær
2 ts malt muskat
pepper og salt

Kok risen i dobbel mengde vann
Kok blomkålen såvidt mør, sil av vannet
la ris og blomkål bli skikkelig tørre, la vannet renne av og fordampe. Er ris og blomkål for bløte, henger ikke vegisterkakene sammen.
Ha alle ingrediensene i en bolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt
Smak til med krydder som over eller annet.
Form ganske små vegisterkaker og stek i olje til de er gyllenbrune og sprø på begge sider,

Sjokoladepudding av avocado

3 Store avocado, modne og myke
3 spiseskjeer raw kakako
3-6 spiseskjeer kokosnøtt melk
1 teskje vanilje ekstrakt
2 teskje kokosnøtt olje
3 spiseskjeer raw honning

Bland alt i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør i ca 1 minutt eller til den er helt glatt. Sett den i kjøleskap og kos deg litt senere

Daddelkuler

Ha mandlene i food processoren først og kjør dem noen ganger til de er grovhakkede. Tilsett så dadler og kjør til en fin masse. Ha i resten av ingrediensene og kjør til en masse som ligner en litt tykk sjokoladeglasur, men den skal kunne formes til boller. Er massen for tørr, tilsett mer kokosfett. Er den for bløt, ha evt. i mer dadler eller kakao/kokosmasse.

Rull kuler av massen, ikke for store. Du kan også ha den i en liten form og skjære ut konfektstykker når det er stivnet. Sett bollene/formen i kjøleskapet i en times tid eller lenger, og spis med verdens beste samvittighet.

Inspirert av https://www.veganeren.com/2012/05/digge-raw-sjokoladekuler/

Ingredienser:

  • ca 24 store ferske dadler, myke dadler. De som ligger i pappeske
  • 3 dl mandler
  • 1/2 ts malt vaniljepulver
  • 4 ss rått kakaopulver
  • 5-6 ss kokosolje – (jeg bruker 2-3 toppede)