Mat og trening
Date puree can substitute 1 cup of sugar in nay receipe. Puree 1 cup pitted dates with 1/2 – 1 cup hot water until a thick paste is made
Under har jeg samlet noen tips til hva man kan erstatte egg med i bakst. Egg fungerer som bindemiddel, heving, konsistens og fuktighet. Hva man bruker som erstatning, avhenger av funksjonen eggene har i den opprinnelige oppskriften.
Denne fant jeg her, Litt grønn
Jeg fant oppskriftenpå veg-veg.no og julepølser her
Denne oppskriften er bare et utgangspunkt, prøv deg gjerne frem med andre kryddertilsetninger.
Du trenger:
Vanlig pølse:
0.5 boks (1.5 dl) kokte, hvite bønner
2 ss olje
2 ss soyasaus
0.5 ss tomatpuré
0.5 ss grønnsaksbuljong
0.5 ts pepper
0.5 ts paprikapulver
Julepølse:
½ boks hvite bønner (ta den sorten du selv liker best eller finner)
1ss soyasaus
1ss olje
1fedd hakket hvitløk
½ ts malt ingefær
ca ½ ts muskatnøtt (ferdigmalt eller revet)
2ts buljongpulver
½-1ts sort pepper
3 dl glutenmel
2.5 dl kaldt vann
Samt:
Aluminiumsfolie til å rulle ut pølsene i
En kjele med damprist eller annen dampanordning
Slik gjør du:
Mos sammen bønner, olje, soyasaus og krydder. Tilsett glutenmelet og hell over alt vannet på en gang. Rør til alt blir godt blandet og kna deigen til den blir fast, fin og seig.
Del deigen opp i 5 jevnstore emner og klipp til 5 aluminiumsfolie-ark (ca 20x25cm). Trill ut et og et emne og plasser oppå foliebiten. Rull sammen folien rundt emnet og tvist igjen endene (som et sukkertøy).
Fortvil ikke om deigemnene ikke ser så veldig pølseaktige ut, de vil forme seg bedre til under dampingen.
Pølsene dampes i 45-60 min og bør avkjøles før bruk.
Bland alt sammen i en blender/food processor , stek på 175 grader 15-20 min
Jeg brukte en form på 23 cm i diamater for å få høyde på kaka, men prøv deg frem. Det går bra med brødform også.
Kakene smaker best etter en tid i kjøleskap, synes jeg.
Jeg fant oppskriften her
Bland knuste linfrø med 2 dl vann og la de stå 15 minutter
Bland havregryn, solsikkefrø, chiafrø, gresskarkjerner og tilsett vann så det blir nesten flytende, skal være en tung/tykk masse etter 15. min
Etter 15 min, bland alt i en bolle, tilsett vann/mel for å få passe deig, litt bløt
Lag passe store rundstykker, ca 24 stk
stek på 200 grader varmluft i 15 minutter eller prøv deg fram for ønsket farge og konsistens
Bland linfrø med 6 spiseskje med vann og la stå i 15 min (Egg erstatning)
Ha 2 dl havregryn + valnøtter i en blender og blend til mel
Rør sammen linfrø, youghurt, raspet gulrot og salt
Tilsett melet 2 dl havregryn og bakepulver
Fordel røren i 6 klatter på et bakebrett
Stekes på 220 grader i varmluft i 12-15 minuetter
— Steking må kanskje tilpasses ovn; over/under varme, grader og minutter
3 dl basmatiris
1 blomkål, ca 700 gram
2 dl små havregryn
1 ss grønnsakbuljongpulver
2 ts malt ingefær
2 ts malt muskat
pepper og salt
Kok risen i dobbel mengde vann
Kok blomkålen såvidt mør, sil av vannet
la ris og blomkål bli skikkelig tørre, la vannet renne av og fordampe. Er ris og blomkål for bløte, henger ikke vegisterkakene sammen.
Ha alle ingrediensene i en bolle og mos det med stavmikser til det er passe jevnt
Smak til med krydder som over eller annet.
Form ganske små vegisterkaker og stek i olje til de er gyllenbrune og sprø på begge sider,
3 Store avocado, modne og myke
3 spiseskjeer raw kakako
3-6 spiseskjeer kokosnøtt melk
1 teskje vanilje ekstrakt
2 teskje kokosnøtt olje
3 spiseskjeer raw honning
Bland alt i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør i ca 1 minutt eller til den er helt glatt. Sett den i kjøleskap og kos deg litt senere
Ha mandlene i food processoren først og kjør dem noen ganger til de er grovhakkede. Tilsett så dadler og kjør til en fin masse. Ha i resten av ingrediensene og kjør til en masse som ligner en litt tykk sjokoladeglasur, men den skal kunne formes til boller. Er massen for tørr, tilsett mer kokosfett. Er den for bløt, ha evt. i mer dadler eller kakao/kokosmasse.
Rull kuler av massen, ikke for store. Du kan også ha den i en liten form og skjære ut konfektstykker når det er stivnet. Sett bollene/formen i kjøleskapet i en times tid eller lenger, og spis med verdens beste samvittighet.
Inspirert av https://www.veganeren.com/2012/05/digge-raw-sjokoladekuler/